onsdag 17. mars 2010

Applikasjon med leggsaum - ein kveldstur på de Heibergske

Applikasjon med leggsaum - ein gamal tradisjon frå Sogn!
Når Sogn Bunadnettverk i samarbeid med De Heibergske Samlinger, ser føre seg å spreie teknikkar som jenter før oss har kunna - så tenkjer dei sikkert, som andre har gjort før dei - la oss prøve noko som er tenleg - lite og dekorativt! Noko vi har sjanse til å verte ferdige med - ei nålepute!
Dei har laga ein mønsterpakke med svart ullstoff, utklyppt raudt ullstoff, tråd, voks og fint bakstykkje og laga ei veldig fin bruksanvisning - truleg i sal - frå no av i den fine museumsbutikken på Kaupanger! Kjøpte den på kveldens arrangement på museet!
Bjørg Hovland hadde ein fin gjennomgang av leggsaum som teknikk frå Bayeuxteppet som skildrar Vilhelm Erobraren si hærtokt i 1066 mot England til tilsvarande Moseid sine 4 årstider og eit operabroderi...
På 1600-talet er applikasjon med leggsaum , ull på ull, med tråd i overgangen i bruk i Sogn.
I Leikanger og Vik nytta som dosakvarding, elles barnehuer, i Luster er jente og gutehue utstillte på bremuseet i Jostedalen - der er det også ei fin raud dos med applikasjonar og broderi. Frå Undredal/Leikanger kjem utgangspunktet for broderia på bunaden funne på ein ruta brurados med leggsaum. Elles eit par forkle og mange bringeklutar. Lintråd er også nytta -  og nokre eksemplar er silke på silke. Perler er også nytta som pynt på applikasjonane med leggsaum.
I følge tradisjonen vert ei lomme på trøya kalla fika (som svenske ficka) på karatrøya som den Bjørg har kopiert - nydeleg!


Wikipedia om Primstaven Gjertrudsmesse også kalla Gjertrudsdagen. Merka for dagen som er nemnt hjå Wikipedia er rokkesnelle, lilje, bjørkekvist og kapell.
- medan monet.no har følgande om dagen :Gjertrudmesse til minne om Sta. Gjertrude, abbedisse i benediktinerklosteret i Nivelles, døydde i 659. Dagen vart også kalla Per Pek i vatn fordi St. Peter då kom med staven sin for å prøve isen. Merket er ein piggstav.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar